Jak osiągnąć sukces „jedząc smacznie i zdrowo”?

Wersja do wydrukuWersja PDF

Poprawnej odpowiedzi na to pytanie chętnie udzielą uczniowie Gimnazjum im. Janusza Kusocińskiego z oddziałami integracyjnymi w Łobudzicach. Można ich uznać za ekspertów, bowiem są  zwycięzcami III edycji ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez markę WINIARY. Konkurs jest częścią programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”, którego głównym celem było nauczenie młodych ludzi zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania.

Do tegorocznej edycji programu zgłosiły się 1991 szkoły i 3723 klasy z całej Polski. Szkołę z Łobudzic reprezentowały dwie grupy: uczniowie klasy Ib przygotowali imprezę kulinarną, natomiast przedstawiciele klasy IIc zrealizowali film społeczny, który dotyczył problemu marnowania żywności. Produkcja zyskała uznanie w oczach jurorów i pokonała prawie 1800 innych prac konkursowych. Zwycięzcy zdobyli dla szkoły wartościową nagrodę – tablicę multimedialną. Uroczyste wręczenie zdobytego w konkursie trofeum odbyło się 9 maja 2013 roku. 

Organizatorzy konkursu przygotowali dla gimnazjalistów z Łobudzic spotkanie z dietetykiem oraz quiz żywieniowy. Zorganizowano również warsztaty taneczne.

Tego dnia radość ze szkolną społecznością dzielili obecni na uroczystości przedstawiciele władz lokalnych: Zastępca Burmistrza Zelowa Grzegorz Lorek oraz Kierownik Referatu Oświaty, Kultury, Sportu i Zdrowia  Marzanna Socha.

Partnerem społecznym programu jest Federacja Polskich Banków Żywności. Patronat honorowy nad akcją objęły: Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.